HomeBalkán › Balkánská kuchyně pod drobnohledem

Balkánská kuchyně pod drobnohledem

Balkánská kuchyně je velice rozmanitá, nalezneme ji v Bulharsku, Rumunsku, v zemích bývalé Jugoslávie či v Albánii. I přes její obrovskou různorodost, základem většiny balkánských pokrmů je zelenina, maso a ryby. Tato kuchyně se také vyznačuje kořeněnými jídly, mezi často užívané koření a bylinky patří mateřídouška, šalvěj, bazalka, majoránka, rozmarýn či kopr. Do pečiva jsou zase zvyklí přidávat sušené ovoce, mandle, fíky nebo rozinky.


Jako u každé světové kuchyně se na Balkáně jako první chod podává předkrm. Ten má navnadit chutě na hlavní chod.  Na předkrm bývají nejčastěji používány suroviny jako olivy, pršut, různé druhy sýrů a polévek. Poté následuje hlavní chod, který se skládá z masa nebo ryby a hlavně několika druhů zeleniny. Celkové menu zakončuje desert, ten se zpravidla vyznačuje velmi sladkou chutí.
Každý, kdo stráví několik dní na Balkáně, si okamžitě zamiluje místní saláty. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří balkánský salát. Tento salát pochází z okolí Sofie a postupně se pokrm rozšířil po celém Balkáně. Má původ již v dávné historii a traduje se, že pochází ještě z předslovanských dob. Na Balkáně se váže k tomuto salátu zvyk, že se podává při popíjení tradičních balkánských lihovin jako rakije a mastika.
Suroviny balkánského salátu byly po jeho dobu existence již mnohokrát obměňovány, ale základ zůstává vždy stejný. Ten tvoří rajčata, zelená paprika, červená paprika, cibule, majonéza nebo bílý jogurt, olivový olej, sůl, mletý černý pepř a balkánský sýr. Někdy bývají přidávány na zpestření chuti černé olivy nebo šunkový salám.
Příprava balkánského salátu je velice jednoduchá a časově nenáročná. Veškerou zeleninu důkladně omyjeme a očistíme. Cibuli nakrájíme najemno, papriku nakrájíme na menší plátky a rajčata na drobné čtvrtky. Zálivku vytvoříme smícháním dvou lžic olivového oleje s majonézou, pro odlehčenější verzi s bílým jogurtem. Takto vytvořenou zálivku smícháme s nakrájenou zeleninou a vše ochutíme mletým pepřem a solí. Vzniklý salát posypeme najemno nastrouhaným balkánským sýrem. Jedná se o druh měkkého sýra a vyznačuje se slanou chutí, díky které každý pokrm výborně dochutí. Balkánský sýr je druhem řeckého sýru feta, který se vyrábí kozího, ovčího a kravského mléka.

Napiš názor