Jako každá oblast i Balkán má obrovské množství místních pokrmů. Dominantní je rozmanitost a vynalézavost této kuchyně. Velice často se používá koření jako například pepř, rozmarýn, šalvěj, kopr, koriandr. Menu většinou dominuje ryba či maso doplněné čerstvou zeleninou. Známé jsou saláty a různé grilované maso.
Mezi u nás poměrně známé speciality se řadí Burek, což je liskový slaný koláč plněný mletým masem, zelým, tvarohem. Dále je známá Sarm skládající se z vinných listů plněné směsí masa, cibule a koření.
Samozřejmě bychom našli velkou spoustu dalších pokrmů, ale tyto jsou považovány za ty, které jsou si společné po celém Balkánu.
V pokračování článku naleznete několik receptů na tytická balkánská jídla.
Balkánský salát
K přípravě Balkánského salátu potřebujeme tyto suroviny:
- 20 dkg balkánský sýr
- 1 ks cibule
- 4 ks rajčat
- 2 ks zelené papriky
- 2 ks červené papriky
- černý pepř
- 2 lžíceolej
- majonézu
A dále postupujeme následovně:
Zeleninu očistíme. Papriky a rajčata nakrájíme na menší plátky, rajčata na menší čtvrtky, cibuli na jemno. Sýr nastrouháme na jemném struhadle . Asi 2 lžíce oleje smícháme s malou majonézou, může být i jogurtová. Vmícháme zeleninu, sýr a šunku s promícháme.
Balkánský sýr= feta
Sýr z ovčího, kozího a kravského mléka s charakteristickou pikantní chuí a s obsahem tuku 40-45%. Na balkáně se přidává nejčastěji do salátů k rybám i masům.