HomeBalkán › Balkán kuchyň

Balkán kuchyň

balkán kuchynJako každá oblast i Balkán má obrovské množství místních pokrmů. Dominantní je rozmanitost a vynalézavost této kuchyně. Velice často se používá koření jako například pepř, rozmarýn, šalvěj, kopr, koriandr. Menu většinou dominuje ryba či maso doplněné čerstvou zeleninou. Známé jsou saláty a různé grilované maso.
Mezi u nás poměrně známé speciality se řadí Burek, což je liskový slaný koláč plněný mletým masem, zelým, tvarohem. Dále je známá Sarm skládající se z vinných listů plněné směsí masa, cibule a koření.
Samozřejmě bychom našli velkou spoustu dalších pokrmů, ale tyto jsou považovány za ty, které jsou si společné po celém Balkánu.
V pokračování článku naleznete několik receptů na tytická balkánská jídla.

Balkánský salát

K přípravě Balkánského salátu potřebujeme tyto suroviny:

  • 20 dkg balkánský sýr
  • 1 ks cibule
  • 4 ks rajčat
  • 2 ks zelené papriky
  • 2 ks červené papriky
  • černý pepř
  • 2 lžíceolej
  • majonézu

A dále postupujeme následovně:
Zeleninu očistíme. Papriky a rajčata nakrájíme na menší plátky, rajčata na menší čtvrtky, cibuli na jemno. Sýr nastrouháme na jemném struhadle . Asi 2 lžíce oleje smícháme s malou majonézou, může být i jogurtová. Vmícháme zeleninu, sýr a šunku s promícháme.

Balkánský sýr= feta

Sýr  z ovčího, kozího a kravského mléka s charakteristickou pikantní chuí a s obsahem tuku 40-45%. Na balkáně se přidává nejčastěji do salátů k rybám i masům.


Tagy: , ,

Napiš názor